Vandoorne en Mercedes kroonden zich tot wereldkampioen, de laatste voor Mortara

Stoffel Vandoorne is de nieuwe wereldkampioen Formule E, terwijl het team van Mercedes zijn constructeurstitel behoudt. Voor de laatste race van Gen2 won Eduardo Mortara in Seoul.

gepubliceerde 14/08/2022 à 10:02

Dorian Grangier

Stoffel Vandoorne is de nieuwe Formule E-wereldkampioen! © Eric Alonso / DPPI

Stoffel Vandoorne is nu wereldkampioen! De Belg werd wereldkampioen in Formule E 2022, zijn eerste wereldtitel. De piloot Mercedes Tijdens dit laatste evenement van het seizoen, in Seoul, had ik slechts zes punten nodig om de titel te behalen. Dankzij zijn 6e plaats in Race 2 bevestigde Vandoorne zijn kroning ver vóór Mitch Evans. Bij de constructeurs behield Mercedes zijn kroon en won het kampioenschap voor de tweede keer op rij, in hun laatste jaar in de Formule E.

Mortara wint 100e, Vandoorne lukte

Op de startgrid bevond Stoffel Vandoorne zich al in een ideale positie om de titel binnen te halen. Vanaf de vierde plaats wist de Belg zijn positie na de eerste bocht te behouden. Vooraan gaf polesitter Antonio Félix da Costa (DS Techeetah), ondanks een goede start, na een paar minuten toe aan Eduardo Mortara. De Zwitser, die op kop stond, ontsnapte vervolgens voor Dennis en Da Costa. Geen kettingbotsingen tijdens deze tweede Koreaanse race, maar wat chaos op de bochtige secties. Nyck de Vries (Mercedes) et Pascal Wehrlein (Porsche) sont allés au contact et ont dû rapidement abandonner.

Op de droge baan verstevigden de posities snel... vóór de tussenkomst van de safety car. Maximilian Gunther stopte tussen bocht 19 en 20. De ophanging van de Nissan e.Dams begaf het, de Duitser raakte de muur voordat hij op het rechte stuk tot stilstand kwam. Mitch Evans, toen zevende en volledig herstellende, kwam vast te zitten tijdens het gebruik van zijn aanvalsmodus tijdens de Safety Car.

Na een onderbreking van 10 minuten werd de race hervat en zag Da Costa vanaf de eerste meters alles verliezen. Terwijl hij Jake Dennis probeerde te passeren voor de 2e plaats, werd de DS-coureur aan de binnenkant van de bocht geraakt en belandde in de muur. Als Dennis een tijdstraf van 5 seconden kreeg, kon Da Costa herstarten, maar op de laatste positie. Vooraan ontsnapte Eduardo Mortara snel naar voren in de race. De Zwitsers wonnen voor de 4e keer dit seizoen, voor de nieuwe kampioen Stoffel Vandoorne (Mercedes) en Jake Dennis (Andretti). Een geweldig podium voor de 100e race in de geschiedenis van de Formule E, maar ook de laatste van Gen2.

Mercedes titel voor zijn laatste

In het kampioenschap eindigde Stoffel Vandoorne uiteindelijk 30 punten voorsprong op Mitch Evans, 7e in de laatste race van het seizoen. De Mercedes-coureur wordt de 2e Belgische wereldkampioen in de autosport, na Jacky Ickx (wereldkampioen uithouding in 1982 en 1983). Aan de kant van de fabrikanten behoudt Mercedes zijn titel, vóór Venturi. De Silver Arrows hebben dus in 2 seizoenen 3 kampioenschappen gewonnen, terwijl het Duitse merk dit seizoen de Formule E verlaat.