Wereldkampioen Vandoorne: “Het best mogelijke gevoel! »

Als toonbeeld van consistentie dit seizoen pakte Stoffel Vandoorne zijn eerste wereldtitel in de Formule E. De Belg was opgetogen maar ook opgelucht bij de finish van de race in Seoul.

gepubliceerde 14/08/2022 à 11:15

Dorian Grangier

Stoffel Vandoorne is nu wereldkampioen Formule E © Xavi Bonilla / DPPI

Noem hem voortaan ‘Mr. World Champion’. Stoffel Vandoorne won zijn eerste titel dit seizoen in Formule E. De Belgische, gevallen hoop van Formule 1, nam wraak in de elektrische categorie en won de eerste wereldtitel uit zijn carrière. " Wereldkampioen ! Het is gewoon het best mogelijke gevoel! Als je kijkt naar het seizoen dat we hebben gehad, onze consistentie, de auto was ongelooflijk, en het team ook. Ieder van ons verdient het, wat we hebben bereikt is heel bijzonder” reageerde de piloot Mercedes aan de finish van race 2, in Seoul.

Stoffel Vandoorne bouwde het hele seizoen met voorbeeldige regelmaat aan zijn kroning. Als de Belg tijdens het boekjaar 2021/2022 slechts één race won, wist hij in 15 evenementen 16 keer in de punten te eindigen, met daarnaast 8 podiumplaatsen. Minder zegevierend dan zijn belangrijkste concurrenten, is de Kortrijkse vooral het hele seizoen consistent geweest. “Mitch [Evans] en Edoardo [Mortara] hebben me echt tot het einde gedreven, we waren de hele tijd nek aan nek, maar het ging echt om consistentie tot het einde. Zij hadden meer overwinningen, maar wij hadden meer punten. »

“Ik ben gewoon leeg na dit seizoen” geeft Vandoorne toe

Bij de start van de laatste race van de kalender hoefde Vandoorne slechts 6 punten te scoren om gekroond te worden. De ex-F4-coureur startte vanaf de vierde plaats op de grid en wist zijn race perfect te rijden, waarbij hij valkuilen vermeed en zijn Mercedes zelfs op de tweede trede van het podium plaatste. “Het was moeilijk om gefocust te blijven omdat het tempo aan het einde van de race zo hoog was (…) Ik moest echt gefocust blijven om deze 2e plaats veilig te stellen. Het was een gedenkwaardige dag. Ik ben gewoon kapot na dit seizoen. Het team en ik hebben veel moeite gedaan, het is ongelooflijk. »

In 2023, voor de introductie van de nieuwe Gen3, zal Stoffel Vandoorne als regerend kampioen het DS Dragon-team versterken.

Een jonge journalist met heimwee naar de autosport van weleer. Opgegroeid met de heldendaden van Sébastien Loeb en Fernando Alonso.