Sam Bird verslaat Mitch Evans in de laatste ronde en wint de E-Prix van São Paulo!

Aan het einde van een nerveuze race kwam Sam Bird (McLaren) als overwinnaar uit de bus in de E-Prix van São Paulo door Mitch Evans (Jaguar) in te halen in de laatste hectometers! Jean-Éric Vergne (DS Penske) eindigde als 7e.

gepubliceerde 16/03/2024 à 18:59

Dorian Grangier

© DPPI

• Alles kwam aan op de laatste seconden, de laatste meters van deze São Paulo E-Prix! Sam Vogel (McLaren) won in de laatste ronde en voerde een gedurfde manoeuvre uit in de laatste bochten van de race! De Brit behaalt zijn eerste overwinning sinds de E-Prix van New York 2021 en wordt de op een na oudste winnaar in de geschiedenis van de Formule E achter Lucas di Grassi. Het is ook de eerste overwinning voor McLaren in de Formule E sinds hij in 2023 bij de discipline kwam.
  • De McLaren-coureur bouwde zijn race op een gezaghebbende manier op en bevond zich al snel vooraan in de race. Na het grootste deel van de race aan de leiding te hebben gestaan, kwam Sam Bird in de laatste ronden in gevecht met Mitch Evans, voordat hij een paar meter van de finish de controle terugkreeg, met een sublieme inhaalactie vanaf de buitenkant van de voorlaatste bocht.
  • Opnieuw een fantastische finish, die van Oliver Rowland (Nissan) die in de laatste bocht van de 5e naar de 3e plaats ging! De Brit profiteerde van een gevecht tussen Jake Dennis (Andretti) en Pascal Wehrlein (Porsche), die bij het naderen van de laatste bocht in de weg liep, om vervolgens bij de zoemer naar binnen te gaan en het podium te pakken! Dit is het tweede opeenvolgende podium voor Oliver Rowland en Nissan na de Diriyah E-Prix.
  • Een ingewikkelder race daarentegen voor DS Penske: na de grote beloften van de kwalificatie, met de twee auto's in de Top 3 op de grid, kwamen Jean-Éric Vergne en Stoffel Vandoorne tijdens de race vast te zitten en eindigden respectievelijk 7e en 8e, zonder echt voor de overwinning te hebben gespeeld.
  • De twee andere Fransen eindigden buiten de punten: Sacha Fenstraz (Nissan) slaagde er niet in de punten te halen, terwijl Norman Nato een lastige race achterin het peloton beleefde, onder meer door een botsing met Lucas di Grassi. De inwoner van Cannes staat op de 18e plaats.
  • Het slechte verloop van het weekend is de eer van de leider van het kampioenschap, Nick Cassidy. De Nieuw-Zeelander gaf halverwege de race op. Nadat hij in de eerste ronden zijn voorvleugel had beschadigd, zag de vice-wereldkampioen zijn vleugel onder de zijne passeren auto, waardoor de controle over de richting verloren gaat. De Jaguar-coureur, een passagier bij het ongeval, raakte frontaal de muur voordat hij zijn race op de ontsnappingsroute beëindigde. Nick Cassidy stond dit seizoen op drie podia in evenveel E-Prixen.

• Als Nick Cassidy in het kampioenschap de leiding in het rijdersklassement behoudt met 57 punten, komt dit nulpunt ten goede aan Pascal Wehrlein, die de Nieuw-Zeelander met 53 punten op de hielen zit. Mitch Evans klimt met 39 punten naar de derde plaats, op gelijke hoogte met Jean-Éric Vergne. Jaguar leidt nog steeds grotendeels het teamkampioenschap met 96 punten, vóór Porsche (61 punten) en DS Penske (57 punten).