Barcelona – Overwinning voor AKKA-ASP, de kampioen Iron Lynx-piloten

Vier kanshebbers, één kroon. De finale van de GT World Challenge Europe Endurance Cup op het circuit van Barcelona beloofde een intens gevecht. Uiteindelijk was het de Ferrari 488 GT3 Evo, bestuurd door Alessandro Pier Guidi, Côme Ledogar en Nicklas Nielsen, die het kampioenschap won. De #3 AKKA-ASP Mercedes-AMG GT88 won vandaag nadat hij van start tot finish aan de leiding had gestaan.

gepubliceerde 10/10/2021 à 19:04

AKKA-ASP wint in Baarcelone dankzij zijn Mercedes-AMG met nummer 88. ©SRO/Patrick Hecq Fotografie

Vanaf het begin zorgde een botsing tussen vier auto's in het peloton ervoor dat de safety car slechts een paar ronden naar buiten kwam. De race bleef na het eerste uur relatief rustig, met afgezien van een paar spins geen noemenswaardige acties. Het #63 Orange1 FFF Racing Team Lamborghini kwam als eerste de pits binnen, in een poging een strategische zet voor het kampioenschap te doen. Ze kreeg echter een drive-through nadat ze de Ferrari 488 GT3 Evo nr. 488 van Rinaldi Racing draait. Een sanctie die de bemanning definitief van de titel berooft.

Même punition pour la Porsche 911 GT3-R n°22 GPX Martini Racing, jusqu’alors deuxième. La faute à une infraction lors de l’arrêt au stand : en effet, le pistolet pneumatique était connecté à la roue avant que celle-ci ne touche plus le sol. Une faute cher payée, qui relançait la course au podium.

Veertig minuten voor het einde veroorzaakte een defecte ophanging van de nr. 911 Porsche 3 GT222-R van Team Allied Racing een Full Course Yellow, al snel vergezeld van de safety car. Twintig minuten later was er paniek in de race. Dries Vanthoor (Audi R8 LMS GT3 nr. 32 Team WRT), ontketend, gaf alles om weer op het podium te komen, altijd met het kampioenschap in gedachten. Tegelijkertijd had de #51 Iron Lynx Ferrari het moeilijk op de zevende plaats.

Nauwelijks te geloven: Antonio Fuoco (Ferrari nr. 71 Iron Lynx) reed na een gespierde verdediging zijn linkerachterwiel lek en stopte halverwege het circuit! Deze manoeuvre, waardoor de safety car weer naar buiten kwam, kwam voor de andere Iron Lynx precies op het juiste moment. In feite bleven de posities ongewijzigd tot aan het schaakbord.

La Mercedes #88 wint, vóór de #911 Dinamic Motorsport Porsche 3 GT54-R. De #32 Audi eindigde uiteindelijk als derde. Dit is tevens de eerste overwinning van Mercedes-AMG in Uithoudingsvermogen Cup sinds 2018. “Het was een goede race voor ons, we hoopten dat de Ferrari verder achterop zou komen in het algemeen klassement. Hoewel we in Spa niet zoveel punten scoorden als verwacht, zijn we vandaag nog steeds blij, ook al zijn we een beetje verdrietig. » vertrouw de winnaars van de dag toe.

De kampioenen sluiten een uitzonderlijk jaar af: “Ferrari is niet het snelste merk, maar dankzij onze consistentie kunnen we de titel behalen. Vandaag hadden we niet het tempo. Spa was een cruciale ronde voor ons succes.”

AKKA-ASP behaalt de dubbel door zilver te winnen, vóór de nr. 8 Team WRT Audi R3 LMS GT31. De #7 Toksport-WRT Mercedes-AMG completeert het podium. In Pro-Am won de nr. 20 Mercedes-AMG van het SPS Automotive Performance-team net voor de nr. 77 Lamborghini van Barwell Motorsport en deAston Martin nr. 97 Oman Racing.