Wehrlein opent seizoen 10 met overwinning in de Mexico E-Prix

Vanaf pole position domineerde Pascal Wehrlein (Porsche) de eerste E-Prix van Formule E seizoen 10, in Mexico, en won voor Sébastien Buemi (Envision) en Nick Cassidy (Jaguar).

gepubliceerde 13/01/2024 à 21:56

Dorian Grangier

Pascal Wehrlein won in Mexico de eerste E-Prix van het seizoen © DPPI

• De poleman beefde niet en opende op de beste manier dit seizoen 10. Pascal Wehrlein (Porsche) won de Mexico E-Prix, openingsronde van het wereldkampioenschap van Formule E. Op een circuit waar hij bijzonder van houdt (winnaar in 2022, tweede in 2023) vestigde de Duitser zich als een baas met een perfect beheer van zijn race en zijn energie, voor een Sébastien Buemi (Envision) solide en ene Nick Cassidy (Jaguar) solliciteerde voor zijn eerste bij het Britse team. Wees echter voorzichtig, want er loopt een onderzoek naar Pascal Wehrlein en Jake Dennis wegens overtreding van de technische voorschriften…
  • Na een zeer schone start verliep de start van de race achterin het peloton nogal hectisch. Het ABT Cupra-team, dat zijn 100e E-Prix in de Formule E vierde, was niet op het feest: Lucas Di Grassi kwam in de 2e lus door een remprobleem in de muur terecht, een ronde later gevolgd door Nico Müller, slachtoffer van een al te optimistische aanval van Antonio Félix Da Costa.
  • De race werd verstoord door de tussenkomst van de safety car in de 9e ronde, na een ongeval van Robin Frijns (Envision). De Nederlander botste bij de uitgang van het stadion tegen de TecPros terwijl hij de Mahindra van Edoardo Mortara probeerde in te halen. Bij de herstart wist Pascal Wehrlein de overhand te krijgen op Sébastien Buemi in de Attack Mode-game, voordat hij aan de leiding ontsnapte en de besturing van de Mexico E-Prix nooit meer losliet.
  • Maximilian Günther (Maserati) kon zijn plaats op het podium niet verdedigen, terwijl Mitch Evans (Jaguar) ternauwernood zijn 5e plaats behield, hij die ruim tien ronden onder druk werd gezet door een veroveraar van Jean-Éric Vergne (DS Penske). De Fransman, die als tiende startte, koos voor een gedurfde strategie door al heel vroeg in de race zijn twee aanvalsmodi te gebruiken. Een gok wierp zijn vruchten af ​​sinds hij als zesde eindigde, ook al had hij het tempo om nog beter te mikken.
  • Het Andretti-team was nogal discreet, maar de twee Amerikaanse paarden eindigden in de punten: Jake Dennis en Norman Nato maakten een groepsschot met een 9e en 10e plaats. De derde Fransman, Sacha Fenestraz (Nissan), faalde op de 12e plaats.
  • Met de 25 punten voor de overwinning en de drie punten voor pole position gaat Pascal Wehrlein dus logischerwijs aan de leiding in het kampioenschap aan het einde van deze eerste ronde, met 28 punten. Alleen het punt voor de beste ronde ontging hem, behaald door Nick Cassidy. Bij de fabrikanten staat Porsche dankzij de 28 punten van de winnaar van de dag aan de leiding, vóór Jaguar (26 punten) en Envision (18 punten).