Johnson, de pas van vier

Jimmie Johnson won, door de race in Miami, het laatste evenement van het seizoen, op de vijfde plaats te eindigen, een vierde opeenvolgende Sprint Cup Series-titel.

gepubliceerde 23/11/2009 à 02:06

Jimmie Johnson, gefocust op zijn doel, presenteerde zichzelf in de beste omstandigheden aan de start van de race in Miami. Als leider van het algemeen klassement hoefde hij alleen maar in de Top 25 te eindigen om een ​​vierde opeenvolgende titel te winnen. Beter nog: de Chevrolet-coureur startte op pole position en kon dus hopen de race op een goede plek uit te rijden.

Jimmie Johnson begon perfect en reed de eerste ronde op voorsprong, waarbij hij de vijf punten scoorde die aan elke leider waren beloofd. Als Marcos Ambrose na tien ronden zijn leiderschap betwist, neemt de Hendrick Motorsports-coureur snel de controle over. De leider van het algemeen klassement moest echter in de 33e ronde wijken, waarbij Tony Stewart de leiding overnam.

Tijdens de eerste ronde van pitstops veranderde de leiding verschillende keren van stuur, maar Tony Stewart herwon zijn positie in de 63e ronde. De eerste gele vlag, na een mislukking van Marcos Ambrose, veranderde de situatie. Kevin Harvick kreeg na de neutralisatie de beste start en nam de leiding. Daarna volgden de onderbrekingen: de gele vlag werd gezwaaid in de 101e, 108e en 116e ronde en Kevin Harvick bleef het gevecht domineren.

Er ontstaat ruzie, want tussen Tony Stewart en Juan Pablo Montoya gaat niets goed. Beide mannen testen elkaar en de vierde gele vlag is hun werk. Na 152 beurten is de Nascar waarschuwt de twee piloten en bevestigt dat “genoeg genoeg is”. Drie ronden later kwam Montoya echter in botsing met Stewart, die vertrok om de muur te leren kennen. Gele vlag voor het peloton en zwarte vlag voor Montoya: als de Colombiaan een andere auto raakt, is zijn seizoen direct afgelopen.

Ondertussen nam Kurt Busch de leiding in de race en haalde in de 134e ronde Denny Hamlin en vervolgens Kevin Harvick in. Voor de herstart van de 161e ronde werd de oudste van de gebroeders Busch verrast door Denny Hamlin, sneller in de pits, en die de besturing overnam. Op dit moment is Jimmie Johnson, tiende, virtueel kampioen.

De race zal opnieuw van leider wisselen: Kurt Busch (181e ronde), Jeff Burton (199e), Michael Waltrip (219e), Kurt Busch (220e) maar Denny Hamlin neemt de leiding in de 223e ronde en laat nooit meer los. Op de zesde plaats wint Jimmie Johnson zijn weddenschap door richting een vierde opeenvolgende kroning te rollen.

In de laatste ronden ondervond Kyle Busch wat problemen en viel terug naar de achtste positie, waardoor Johnson naar de vijfde plaats kon klimmen. Denny Hamlin pakte de overwinning, maar het waren Jimmie Johnson en Hendrick Motorsports die feest vierden.

De coureur van de nr. 48 Chevrolet won zijn vierde opeenvolgende titel, terwijl hij op het laatste algemene podium werd vergezeld door zijn teamgenoten Mark Martin en Jeff Gordon. Is het tijd voor een feestje voor Rick Hendrick en zijn team?