Logano, kleine prins van Nascar

Na twintig starts in de Sprint Cup en op slechts 19 jaar oud won Joey Logano de eerste race van zijn carrière in de categorie, in Loudon. Een daverende prestatie in een vakgebied waar ervaring wet is.

gepubliceerde 29/06/2009 à 12:00

Mark Martin, winnaar op 14 juni in Michigan, en Joey Logano, die deze zondag won, zijn ruim 30 jaar uit elkaar. Alle charme van Nascar is verenigd in deze statistiek, tussen een piloot die zich nog niet op de pensioengerechtigde leeftijd voelt en een jonge wolf die voelt dat hij vleugels krijgt. Joey Logano, winnaar van zijn eerste Sprint Cup-race, kon op 19-jarige leeftijd, na slechts twintig starts, profiteren van de raceomstandigheden om te winnen.

Alles kwam neer op zo'n 40 ronden vanaf het einde van de race, waarvan 301 ovaalronden. Ryan Newman, die toen aan de leiding stond, probeerde zo lang mogelijk in deze positie te blijven, terwijl de regen begon te vallen. Joey Logano erfde vervolgens de leiding in de race, terwijl de auto's stilstonden vanwege slecht weer. De inwoner van Middletown (Connecticut) voelde zich echter niet op zijn gemak, omdat hij zelf bijna geen brandstof meer in de tank had en er een pitstop werd verwacht. Maar opluchting kwam na 273 ronden, toen de raceleiding besloot de race stop te zetten vanwege regen.

Joey Logano kan dus een overwinning vieren, in een race waarin hij zich op het juiste moment op de juiste plaats bevond. Toen de jonge coureur zonder brandstof kwam te zitten, had hij de dubbele kans om de regen te zien vallen en de rode vlag te zien zwaaien terwijl hij nog op de eerste positie stond. Het is echter een aanzienlijk succes voor de jonge Nascar-leider. “ Ik ontdekte dat deze sport een achtbaancircuit was, zei Logano na de race. Op een dag ben ik omhoog en dan omlaag, omhoog en dan omlaag, omhoog en dan omlaag? De ene week kun je winnen en de week daarop kun je als 43e eindigen. » Amper 19 jaar oud, heeft de coureur al veel perspectief op de discipline.